Používaním lacných okuliarov človek škodí sám sebe

16.05.2009 Celý región

Bratislava 16. mája (TASR) - Dioptrické okuliare sa už dajú kúpiť nielen v špecializovaných optikách, ale aj na trhoviskách, v hypermarketoch či lekárňach.
Kvôli ich výhodnej cene po nich siaha stále veľké množstvo ľudí. Odborníci však upozorňujú, že používaním lacných okuliarov človek škodí sám sebe.

Aj keď by v zásade takéto lacné okuliare nemali spôsobiť organické poškodenie, môžu vyvolávať rôzne zdravotné problémy od bolesti hlavy, cez únavu až po začervenanie očí. \"Ide o to, že človek nie je v takomto prípade jednoznačne dioptricky vykompenzovaný tak, ako by mal byť, \" vysvetlil pre TASR oftalmológ Pavel Lackovič.

Žiadny človek totiž nemá oči rovnako dioptrické. Naopak rozdiely medzi ľavým a pravým okom môžu byť rôzne. To však lacné okuliare nezohľadňujú, pretože vždy majú obidve sklá s rovnakými dioptriami. \"Navyše tam môže byť astigmatizmus. Je to cylindrická chyba, ktorá by v dioptriách mala byť zohľadnená, pretože astigmatizmus nám rozostruje obraz, \" uviedol oftalmológ. Ak teda dioptrie nemajú cylindrickú korekciu, tak nedosiahneme kvalitné videnie. Navyše to môže vyústiť do spomínaných zdravotných problémov.

Ďalším problémom je tzv. kapilárna dištancia, teda rozteč medzi ľavým a pravým okom. \"Niekto má bližšie uložené oči, niekto ďalej. Toto takisto tieto okuliare nezohľadňujú, pretože sú robené na jednu štandardnú vzdialenosť, \" dodal Lackovič. Dôsledkom toho dochádza k tzv. prizmatickému efektu, kedy je obraz odtláčaný dioptriou, ktorá je tam navodená niektorým smerom.

Podľa oftalmológa to kompenzuje motorický aparát zrakového analyzátora, ktorý sa snaží túto chybu eliminovať. Zapája určité svalové skupiny, ktoré potom vedú k únave, začervenaniu a bolestiam hlavy. Nevýhodou hotových dioptrických okuliarov je aj spracovanie ich skiel. Ide o jednoduché výlisky a nie výbrusky, ktoré nemajú žiadnu povrchovú úpravu.
 

Vyberte región